Røgalarmer

Røgalarmen kan blive din redning hvis der opstår brand i dit hjem. Den opfanger røgen, og advarer dig så du kan få fat på hjælp, og nå ud i tide.
Der er mange gode grunde til, at få sat røgalarmer op i dit hus eller lejlighed. Hjemmet er fyldt med elektronisk udstyr, der kan forårsage brand, hvis det har en teknisk fejl og kortslutter. Samtidig har vi ofte tændt stearinlys når vi hygger os, og kan måske komme til at stille lyset for tæt på noget der kan brænde. Det sker desværre og det at vi kommer ud til brande hvor ejeren er faldet i søvn eller har glemt at slukke lyset. Falder du i søvn med en cigaret i hånden, og taber den, kan den udvikle farlig røg, der hurtigt spreder sig i huset.  

Når du sover

Når du sover observerer du ikke røgen, og det kan gå meget galt. Røgalarmen sover aldrig, hvis du sørger for, at der er batteri i og jævnligt tjekker at den fungerer. Røgalarmen giver selv lyd når batteriet skal fornyes, men det kan ske at den har givet lyd, mens du var på ferie. Derfor er det en god idé at afprøve røgalarmen jævnligt, så du er sikker på at blive advaret. 

Røgalarmen skal med på ferie

Hav altid en ekstra røgalarm liggende til når du skal på ferie. Du kan risikere, at der ikke er en røgalarm i den lejede feriebolig. Det sker også at batteriet er løbet tør udenfor højsæsonen, hvor ingen har bemærket det. Så for din sikkerheds skyld, er det en god idé at medbringe røgalarm når du tager på ferie eller weekendophold.

Hvor skal røgalarmen placeres?

Placeringen af røgalarmerne er også vigtig. Sæt den højt, frit og minimum én røgalarm på hver etage, så den kan høres i alle soverum. Den bedste placering er midt i loftet og ikke ude i hjørnerne. Er der soveafdeling ovenpå, er det en god idé at sætte røgalarmen lige ovenfor trappen, da røgen stiger opad - men helt ideelt er det at sætte en røgalarm op i alle soverum. Børnene er vilde med elektronik og har masser af det på værelset, her er det specielt en god idé at sætte en op. Undgå derimod røgalarmer i køkken, baderum og tæt på eksempelvis brændeovn og pejs, da den placering kan give misvisende advarsler. Dog er det en god idé at have røgalarmen i nærheden af køkkenet, da mange brande opstår her. Se eksemplet nedenfor og find flere i faktaboksen til højre.

 

Rengør røgalarmen 

Røgalarmen skal gøres ren og holdes fri for støv og spindelsvæv, så røgalarmen ikke mister evnen til at observere røgen. Støvsug røgalarmen og tør den over med en klud når du alligevel er i gang med rengøringen. Brug også lejligheden til at få afprøvet om den larmer når du trykker på den lille testknappe. 

Gør en forskel og hjælp hinanden

Hjælp ældre menensker med at få tjekket deres røgalarmer, hvis de har nogen. Ellers kan det være en god gaveidé. Husk også at installere en røgalarm hos datteren og sønnen som flytter hjemmefra.

 

Placeringsguiden til røgalarmer i dit hjem

Find din boligform herunder. De røde prikker fortæller der hvor du SKAL have en røgalarm, og de grå prikker viser hvor det er en god idé at have en.

   Parcelhus         Villa

    Lejlighed          Opgang