Røgalarmer

Røgalarmen kan blive din redning, hvis der opstår brand i dit hjem. Røgalarmen opfanger røgen, og advarer dig så du kan få fat på hjælp, og nå ud i tide. Derfor er der mange gode grunde til, at få sat røgalarmer op i dit hus eller lejlighed.

Når vi kommer til brand, kan der være mange forskellige årsager til, og de fleste kan vi forebygge os ud af. Men et af vores vigtigste råd er, at have røgalarmer i hjemmet - for opstår der en brand eller røgudvikling, så kan røgalarmen have en afgørende betydning for at overleve.

De eksempler vi bl.a. kan møde, når vi køre til brand i private hjem kan være; hvor en brand eksempelvis er opstået af en teknisk fejl der fører til en kortslutning i hjemmets elektroniske udstyr. En anden synder er stearinlyset - når vi hygger os, sker det i vintermånederne ofte i stearinlyset skær, og kommer du til, at stille lyset for tæt på noget der kan brænde, kan uopmærksomhed også få konsekvenser. Men det sker desværre også, at vi kommer ud til en brand, hvor ejeren er faldet i søvn eller har glemt at slukke et stearinlys. Gløder fra cigaretter kan desværre også være en af årsagerne til vi er blev tilkaldt. Falder du i søvn med en cigaret i hånden, og taber den, kan den udvikle farlig røg, der hurtigt spreder sig i huset.  

Når du sover

Når du sover observerer du ikke røgen. Dine sanser sover også og det er grunden til at et af vores vigtigste råd er, at få sat røgalarmer op i hjemmet, så vi undgår dødsbrande. Røgalarmen sover aldrig, hvis du sørger for, at der er batteri i og jævnligt tjekker at den fungerer. Røgalarmen giver selv lyd når batteriet skal fornyes, men det kan ske at den har givet lyd, mens du var på ferie. Derfor er det en god idé at afprøve røgalarmen jævnligt, så du er sikker på at blive advaret. 

Røgalarmen skal med på ferie

Hav altid en ekstra røgalarm liggende til, når du skal på ferie. Du kan risikere, at der ikke er en røgalarm i den lejede feriebolig. Det sker også at batteriet er løbet tør udenfor højsæsonen, hvor ingen har bemærket det. Så for din egen sikkerheds skyld, er det en god idé at medbringe røgalarm når du tager på ferie eller weekendophold.

Hvor skal røgalarmen placeres?

Placeringen af røgalarmerne er også vigtig. Sæt den højt, frit og minimum én røgalarm på hver etage, så den kan høres i alle soverum. Den bedste placering er midt i loftet og ikke ude i hjørnerne. Er der soveafdeling ovenpå, er det en god idé at sætte røgalarmen lige ovenfor trappen, da røgen stiger opad - men helt ideelt er det at sætte en røgalarm op i alle soverum. Børnene er vilde med elektronik og har masser af det på værelset, her er det specielt en god idé at sætte en op. Undgå derimod røgalarmer i køkken, baderum og tæt på eksempelvis brændeovn og pejs, da den placering kan give misvisende advarsler. Dog er det en god idé at have røgalarmen i nærheden af køkkenet, da mange brande opstår her. Se eksemplet nedenfor og find flere i faktaboksen til højre.

 

Rengør røgalarmen 

Røgalarmen skal gøres ren og holdes fri for støv og spindelsvæv, så røgalarmen ikke mister evnen til at observere røgen. Støvsug røgalarmen og tør den over med en klud når du alligevel er i gang med rengøringen. Brug også lejligheden til at få afprøvet om den larmer når du trykker på den lille testknappe. 

Gør en forskel og hjælp hinanden

Hjælp ældre menensker med at få tjekket deres røgalarmer, hvis de har nogen. Ellers kan det være en god gaveidé. Husk også at installere en røgalarm hos datteren og sønnen som flytter hjemmefra.

 

Placeringsguiden til røgalarmer i dit hjem

Find din boligform herunder. De røde prikker fortæller, hvor du SKAL have en røgalarm, og de grå prikker viser, hvor det er en god idé at have en.

   Parcelhus         Villa

    Lejlighed          Opgang