Brandsikker Kulturarv

I Danmark har vi mange kulturskatte og bevarelsesværdige bygninger, som er uerstattelige, hvis de skulle brænde eller blive ramt af andre skader. Flere kulturskatte har desværre lidt en kedelig skæbne inden for de senere år. Hver gang går uerstattelig kulturarv tabt.

Derfor er Danske Beredskaber og foreningen Historiske Huse gået sammen om en kampagne, der skal være med til at sikre, at vi fremover bliver bedre til at tage hånd om og forebygge skader på vores kulturarv.

De to foreninger har lavet en forebyggelsesguide til ejere af fredede og bevaringsværdige huse, ligesom der også er lavet en række korte videoer med tips og tricks til, hvordan man passer på sit historiske hus året rundt.

Når man ejer en historisk bygning, stilles der ofte krav til, hvilke materialer man skal bruge ved renovering, ligesom der også er regler for, hvilke ændringer man må lave. Og selv om huse og bygninger bliver udpeget til at være historiske, og der med udpegningen stilles en række krav, er det i sidste ende stadigvæk ejeren, der er ansvarlig.

Også når det gælder brandsikring, kan der være nogle store udfordringer på grund af en forældet lovgivning. I dag foreskriver loven, at ældre bygninger – også dem med offentlig adgang - skal leve op til den lovgivning, der blev krævet på opførselstidspunktet. Det er ifølge Danske Beredskaber og Historiske Huse hverken sikkert eller godt nok. Derfor peger de to foreninger nu på, at der udarbejdes en overordnet national plan, der skal sikre vores bygningskulturarv, og at lovgivningen om brandsikring følger med tiden.

I Danmark vurderes det, at der er over 360.000 bevaringsværdige eller fredede bygninger, som udgør danskernes kulturarv.  Ud af de 360.000 bygninger er godt 7.000 fredede huse. Heraf vurderes det, at standen på 300 huse er så dårlig, at de er nedrivningsklar. Fortsætter udviklingen, vil vi miste endnu mere af vores uerstattelige bygningskulturarv fremover.

Se filmen hvor foreningen Historiske Huse og Danske Beredskaber sætter fokus på at sikre vores fælles kulturarv.

 

Tips og tricks

Sådan passer du på et historisk hus. Der er forskellige opmærksomhedspunkter afhængig af:

Forår

Sommer

Efterår

Vinter

Se som et eksempel de forebyggende tiltag på Holckenhavn Slot

Se en rundtur med Historiske Huse, hvor du kan se at forebyggende tiltag også kan være kreative løsninger til at sikre den fælles kulturarv.

Forebyggelsesguiden